Tentang blog ini

SELAMAT DATANG KE BLOG SAYA!

Ada orang kata Islam yang diamalkan di sesetengah kawasan atau oleh sesetengah kumpulan berbeza dengan Islam yang diamalkan di tempat lain. Mungkin … mungkin ada sedikit perbezaan. Tetapi, kenapa nak fokuskan kepada perbezaan ini? Takkah kita semua

• percaya dengan keEsaan Allah (subhanahu wa ta’ala)?
• cinta dan ikut Nabi Muhammad (sallallahu ‘alayhi wassalam) dalam segala hal?
• mengerjakan solat lima kali sehari (ok, ok, sebahagian kecil saja yang lakukan)?
• puasa di bulan Ramadhan?
• berhijab (perempuan)?
• menjauhkan diri daripada yang memabukkan? Tak berjudi? Dan sebagainya …

Begitu banyak persamaan. Hanya sedikit perbezaan. Jangan mudah menghukum. Hormatilah mereka yang mempunyai pendapat berbeza. Mungkin kita yang salah, dan mungkin mereka yang betul. Mungkin tak ada yang salah. Cuma berbeza.

Jangan bertelagah disebabkan sedikit perbezaan. Mungkin ada yang kata yang saya ni dungu, tetapi saya tetap akan menyatakannya …

BERSATULAH!

Niat saya ialah untuk menjadikan blog ini koleksi apa saja ilmu Islamik – terutamanya pemikiran, idea, artikel, foto – yang saya pelajari untuk menjadi peringatan untuk diri saya (& mereka yang sudi membacanya).

Ada banyak laman web di alam maya, tetapi inilah antara yang terbaik.

Oops! Mesti tawadhu’.

Er … blog ini taklah sehebat mana – hanya ditulis seorang Muslim biasa. Heheh!

Kita umat Islam tahu banyak tentang Islam tetapi apabila kita dalam situasi yang memerlukan kita bertindak dengan betul menurut Islam, ramai diantara kita gagal untuk melakukan sedemikian.

Saya berpendapat yang kita manusia sering lupa dan perlu peringatan dan peringatan dan peringatan. Berulang-ulang-ulang-ulang. Sehingga ilmu menyerap dan betul-betul menjadi sebahagian daripada kita.

Jadi, teruskan mendapat peringatan. Walaupun kita fikir kita tahu tentang hal yang dibincangkan. Kita mungkin dapat memahami dengan lebih jelas dari perspektif berbeza.

Dan … ahem … saya fikir blog ini dapat membantu dari segi itu. Insya Allah.

Saya berdoa yang Allah menerima usaha saya di blog ini dalam mendapatkan keredhaanNya, dan saya memohon keampunanNya kalau ada kesilapan atau kekurangan..

Kepada pembaca, saya mohon maaf atas apa-apa kesalahan. Kalau ada kesalahan, tolong abaikan dan senyap beritahu saya. Tetapi ingat, ada perbezaan pendapat dan jangan fikir yang HANYA anda yang betul dan orang lain salah belaka.

Saya mengaku tak semua yang saya letak dalam blog ini saya amalkan. Tetapi saya cuba semampu boleh ….

Semoga blog ini, dengan apa jua cara, berfaedah untuk anda. Insya Allah.